Klijent (ni)je uvijeku pravu: tanka linija između pomaganja i prekomplikovanja

Korištenje built-in analitike i mogućnosti izvještavanja OWIS-a za identifikaciju uzoraka u zahtjevima klijenata.

Prilikom implementacije OWIS sistema, nije neuobičajeno da klijenti dolaze sa zahtjevima. Međutim, čest problem koji implementatori susreću je da klijenti često predlažu rješenja koja oni zamisle, umjesto da jasno komuniciraju svoje osnovne probleme. Kao rezultat, implementatori često se nađu u situaciji da pokušavaju staviti kvadratne čavle u okrugle rupe, implementirajući rješenja koja možda nisu najbolji izbor za postavljeni problem.

Dobri implementatori znaju da je ključ uspjeha fokusiranje na problem sam, a ne na predložena rješenja. Sa širokim spektrom funkcionalnosti i mogućnosti koje pruža OWIS, često postoji mnogo različitih načina za rješavanje određenog problema. Zbog toga je važno ponekad reći "ne" zahtjevima klijenata koji su više poput rješenja, i umjesto toga raditi na razumijevanju i rješavanju osnovnog problema.

Važno je ponekad reći "ne" zahtjevima klijenata koji su više poput rješenja, a umjesto toga raditi na razumijevanju i rješavanju osnovnog problema.

Da bi se efikasno upravljalo zahtjevima kupaca tijekom implementacije OWIS sistema, važno je da se povučete i pitate sebe: "Da li ovaj zahtjev rješava simptom ili uzrok problema?" Ako je riječ o prvom, možda je vrijedno razmisliti o odgovoru "ne" i preusmjeriti razgovor prema pronađenju trajnijeg rješenja.

Jedan način da to učinite je korištenjem analitike i izvještavanja unutar OWIS sistema kako bi se identificirali uzorci u zahtjevima kupaca. To vam može pomoći da razumijete koja su pitanja najčešća i gdje se nalaze stvarni zastoji u radnom toku. Fokusirajući se na ta ključna pitanja, možete raditi na stvaranju jednostavnijeg i efikasnijeg sistema koji je lakši za korištenje i održavanje za vas i vaše kupce.

Zaključno, reći "ne" klijentima može izgledati kontraintuitivno, ali je važan dio efikasnog upravljanja zahtjevima tokom implementacije OWIS sistema. Fokusirajući se na problem pred sobom, raditi ćete ka stvaranju održivog rješenja koje koristi i vašim klijentima i vašoj organizaciji.

Previous
Previous

Tokovi rada, skriveni na vidnom mjestu: kako otkriti organizaciona pravila koja upravljaju vašom kompanijom

Next
Next

Sistem za sve ostalo: kako uspješno upravljati svim 'drugim' problemima