Tokovi rada, skriveni na vidnom mjestu: kako otkriti organizaciona pravila koja upravljaju vašom kompanijom

Otkrijte skrivena organizaciona pravila koja upravljaju vašom kompanijom i preuzmite nad njima kontrolu pomoću sustava za upravljanje tokovima rada

Da li ste se ikada zapitali kako neke zadatke u vašoj kompaniji uvijek uspješno završavate, dok su drugi stalna borba? Činjenica je da mnoga poslovna okruženja imaju radne tokove, čak i ako toga nisu svjesni. Ti radni tokovi su skup pravila i postupaka koji određuju kako se zadaci obavljaju i kako se informacije dijele. Problem je što mnoge organizacije ne znaju kako da prepoznaju te radne tokove, a kamoli da ih optimiziraju za maksimalnu efikasnost.

Jedan od najlakših načina da se prepozna radni tok je da se pogledaju alati i sistemi koje vaša kompanija koristi za obavljanje posla. Na primjer, vidite li mnogo Excel tabela ili Outlook email lanaca koji se prenose? Imate li složenu strukturu foldera na dijeljenom disku vaše kompanije? Sve su to znakovi da vaša kompanija možda ima skrivene radne tokove.

Jedan od načina da se identificiraju radni tokovi je pitati zaposlenike o postupcima koje koriste da bi završili poslove. Često, zaposlenici imaju skup neformalnih pravila kojih se pridržavaju, čak i ako toga nisu svjesni. Pitajući ih da opišu ove postupke, možete početi da otkrivate radne tokove koji postoje u vašoj organizaciji.

Identifikacija i optimizacija tokova rada unutar organizacije može dovesti do povećane efikasnosti i produktivnosti

Nakon što ste identificirali radne tokove, sljedeći korak je da ih optimizujete. Ovo se može postići korištenjem sistema za upravljanje radnim tokovima kako bi se automatizirao i pojednostavio proces. Korištenjem ovakvog sistema, možete osigurati da se zadaci izvršavaju na konzistentan i efikasan način. Pored toga, korištenje sistema za upravljanje radnim tokovima također vam može pomoći da identificirate gužve i područja za poboljšanje unutar vaših radnih tokova.

Važno je zapamtiti da radni tokovi ne postoje samo u nekoj kompaniji, već su vitalni deo njenog funkcionisanja. Identifikovanjem i optimizacijom ovih radnih tokova, organizacije mogu povećati efikasnost i produktivnost, što rezultira bolje organizovanim i profitabilnijim poslovanjem. Koristeći sistem za upravljanje radnim tokovima poput OWIS-a, kompanije mogu automatizovati i pojednostaviti procese, identifikovati zastoje i oblasti za poboljšanje u svojim radnim tokovima. Ukupno, otkrivanje i optimizacija radnih tokova predstavlja korak ka uspješnijem i profitabilnijem poslovanju.

Previous
Previous

Umijeće ravnoteže tehnologije i ljudi

Next
Next

Klijent (ni)je uvijeku pravu: tanka linija između pomaganja i prekomplikovanja