Digitalni potpis: šta je, kako funkcioniše i kako vam može olakšati svakodnevne aktivnosti?

Danas, mnogi od nas su navikli da potpisujemo dokumente koristeći olovku i papir. To je bio standardni način da potvrdimo svoj identitet i saglasnost sa sadržajem dokumenta. Ali, s napretkom tehnologije, sada imamo mogućnost koristiti nešto još sigurnije i praktičnije – digitalni potpis. Ovaj blog će vam jednostavno objasniti šta je digitalni potpis, kako funkcioniše i koje su njegove prednosti.

Sljedivost i sigurnost digitalnog potpisa

Digitalni potpis nudi način da se tačno zna ko je potpisao dokument i kada. Kada dobijete digitalni potpis od ovlaštene organizacije, on je povezan s vama putem posebnih sigurnosnih mjera. Ovaj potpis se može pohraniti na uređaj kao što je USB token ili pametna kartica, koji sadrži vaš privatni ključ. Samo vi imate pristup ovom uređaju, što znači da je vaš potpis siguran i zaštićen od neovlaštenog korištenja.

Postoji nekoliko standardnih formata u kojima digitalni potpis može biti pohranjen:

  • USB tokeni: Ovo su mali uređaji koji se povezuju na računar putem USB porta. Sadrže privatni ključ koji se koristi za potpisivanje dokumenata.

  • Pametne kartice: Slične su kreditnim karticama i sadrže čip koji pohranjuje vaš privatni ključ. Koriste se uz čitače kartica.

  • HSM (Hardverski sigurnosni modul): Ovo su napredni uređaji koji osiguravaju generisanje, pohranu i upravljanje kriptografskim ključevima u visokosigurnom okruženju.

  • Softverski certifikati: Iako nisu fizički uređaji, softverski certifikati se pohranjuju na računaru i koriste se za potpisivanje dokumenata na sličan način kao fizički uređaji.

Dodatne sigurnosne mjere, poput lozinki ili otisaka prsta, osiguravaju da samo vi možete koristiti svoj digitalni potpis. Ove zaštite čine digitalni potpis sigurnijim od tradicionalnog rukom pisanog potpisa, koji se može falsifikovati.

Primjerak USB tokena

Primjerak pametne kartice

Šta je digitalni potpis?

Digitalni potpis je elektronska verzija vašeg rukom napisanog potpisa, putem kojeg se utvrđuje identitet potpisnika u digitalnom okruženju. Umjesto olovke i papira, digitalni potpis omogućava vam da potpišete dokument na računaru, telefonu ili tabletu. Kada potpišete dokument digitalnim potpisom, potvrđujete da se slažete sa sadržajem dokumenta, a istovremeno osiguravate da dokument ne može biti izmijenjen bez da se to primijeti.

Mitovi i stvarnosti o digitalnim potpisima

Iako digitalni potpis donosi brojne prednosti, još uvijek postoje određeni mitovi i zablude o njegovoj upotrebi. Na primjer, neki vjeruju da digitalni potpis nije siguran ili da nema pravnu snagu. Međutim, to nije tačno – digitalni potpis je zapravo sigurniji od vlastoručnog potpisa, jer koristi naprednu tehnologiju za zaštitu integriteta dokumenata. Također, u većini zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, digitalni potpis ima istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis.

Kako digitalni potpis funkcioniše?

Digitalni potpis funkcioniše putem tri ključna elementa:

  1. Nešto što imate: Ovo je uređaj kao što je računar, mobilni telefon, USB token ili pametna kartica, koji sadrži vaš digitalni potpis. Samo vi imate ovaj uređaj.

  2. Nešto što znate: Ovo je lozinka ili PIN koji koristite za pristup svom uređaju ili aplikaciji za digitalni potpis. Samo vi znate ovu lozinku.

  3. Nešto što jeste: U nekim slučajevima, vaš digitalni potpis može biti dodatno zaštićen vašim otiskom prsta ili prepoznavanjem lica. Ovo je nešto što je jedinstveno samo za vas.

Kada potpišete dokument digitalnim potpisom, vaš uređaj stvara jedinstveni kod koji se povezuje s dokumentom. Ako neko pokuša promijeniti dokument nakon što ga potpišete, digitalni potpis postaje nevažeći, što znači da je dokument promijenjen. Na ovaj način, digitalni potpis osigurava da dokument ostane tačno onakav kakvim ste ga vi potpisali.

Prednosti digitalnog potpisa u odnosu na fizički potpis

  1. Nepromjenjivost dokumenta: Kada potpišete dokument fizičkim potpisom, postoji rizik da neko kasnije promijeni tekst dokumenta. S digitalnim potpisom, to je nemoguće jer bi promjena odmah poništila potpis.

  2. Sigurnost: Fizički potpisi mogu se lako falsifikovati, dok digitalni potpis koristi napredne tehnologije koje osiguravaju da niko ne može kopirati ili zloupotrijebiti vaš potpis.

  3. Praktičnost: Digitalni potpis omogućava vam da potpišete dokument bilo gdje i bilo kada, bez potrebe da idete u kancelariju ili prisustvujete fizički. Ovo štedi vrijeme i olakšava mnoge poslovne i administrativne procese.

  4. Pravna snaga: Digitalni potpis je pravno priznat u većini zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu. To znači da digitalno potpisani dokumenti imaju istu pravnu vrijednost kao i oni potpisani rukom.

Kako digitalni potpis može pomoći građanima?

Digitalni potpis vam može olakšati mnoge svakodnevne zadatke. Ako trebate potpisati ugovor, možete to učiniti iz udobnosti svog doma, bez potrebe da idete kod advokata ili notara. Digitalni potpis omogućava vam brzo i jednostavno potpisivanje dokumenata online, bez troškova slanja poštom ili putovanja.

Za građane, to znači manje čekanja u redovima i brže obavljanje administrativnih obaveza. Bez obzira na to da li trebate potpisati prijavu, ugovor ili ovjeriti dokument – digitalni potpis sve to omogućava brzo i jednostavno.

Kako digitalni potpis može pomoći kompanijama i odgovornim licima?

Za kompanije, digitalni potpis omogućava brže odobravanje dokumenata, automatizaciju administrativnih procesa i smanjenje troškova vezanih za ispisivanje i slanje dokumenata. Ovo rezultira većom efikasnošću i uštedom vremena, što je ključno za konkurentnost na tržištu.

Digitalni potpis također omogućava transparentno praćenje ko je i kada potpisao određeni dokument, čime se povećava odgovornost i smanjuje mogućnost greške.

Budućnost digitalnog potpisa

Gledajući unaprijed, očekuje se da će digitalni potpis igrati sve veću ulogu u globalnom poslovanju. S razvojem tehnologija kao što su blockchain i biometrijska autentifikacija, digitalni potpis će postati još sigurniji i fleksibilniji. Ova evolucija će omogućiti kompanijama da još efikasnije upravljaju svojim poslovnim procesima i da odgovore na sve veće zahtjeve za sigurnošću i transparentnošću u digitalnom okruženju.

Kako započeti s digitalnim potpisom?

Ako vaša kompanija još nije uvela digitalni potpis, sada je pravo vrijeme da započnete. Prvi korak je odabir pouzdanog pružatelja usluga digitalnog potpisa koji zadovoljava sve zakonske i tehničke zahtjeve. U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko registriranih ovjerilaca digitalnog potpisa, o kojima evidenciju vodi Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, a listu možete pogledati ovdje. Nakon nabavke digitalnog potpisa od zvaničnog ovjerioca, potrebno je educirati osoblje o tome kako koristiti digitalni potpis i integrisati ovu tehnologiju u postojeće poslovne procese.

Zaključak

Digitalni potpis je jednostavan i siguran način da potpišete dokumente bilo gdje i bilo kada. Kroz kombinaciju uređaja koji imate, lozinke koju znate i biometrijskih podataka koji su jedinstveni za vas, digitalni potpis osigurava da vaši dokumenti ostaju sigurni i nepromijenjeni. Ako tražite način da olakšate svoje poslovanje ili svakodnevne obaveze, digitalni potpis je pravo rješenje za vas. OWIS omogućava jednostavnu integraciju tehnologije digitalnog potpisa u sistem za upravljanje procesima i dokumentima tokom izvršavanja postojećih procedura, te pruža mogućnost potpisivanja direktno u samom sistemu.

Dodavanje digitalnog potpisa u OWIS sistemu



Next
Next

Zašto fudbalska reprezentacija Španije izgleda kao da koristi OWIS?