Revolucioniranje dizajna toka rada: predstavljanje Qpilot: SIMO poboljšana uloga s ChatGPT integracijom

Uvod

Uzbuđeni smo što možemo najaviti značajno poboljšanje našeg OWIS sistema. Integrirali smo OpenAI ChatGPT, transformirajući naš postojeći chatbot, SIMO, u moćnog pomoćnika s dodatnom ulogom zvanom Qpilot za dizajniranje tokova posla.

SIMO i Qpilot

SIMO, naš pouzdani AI asistent, služi nam već neko vrijeme. Integracijom ChatGPT-a, SIMO je proširio svoje mogućnosti i preuzeo poboljšanu ulogu Qpilot-a. Ova nova uloga omogućava SIMO-u da pruži još intuitivniju, korisniju i efikasniju pomoć pri dizajniranju toka posla. Uz Qpilot, dizajniranje tokova posla postalo je još jednostavnije iskustvo, koristeći prednosti SIMO-a i ChatGPT-a.

Integracija

Kako smo do sada osmišljavali tokove rada? Do sada smo ručno dizajnirali procese, što uključuje dodavanje statusa, radnji, dozvola i drugih elemenata. Ova metoda, iako je efikasna, zahtijeva razumijevanje OWIS dizajnera toka posla i opšteg procesa dizajniranja tokova posla.

Ali znali smo da možemo ovaj proces učiniti još pristupačnijim.

Integracijom ChatGPT-a u naš OWIS sistem, transformisali smo SIMO u moćan alat za dizajniranje radnih tokova. SIMO zna sve o radnim tokovima u OWIS sistemu. SIMO je taj koji vam postavlja pitanja o toku posla, objašnjava korake i dizajnira tokove posla zajedno sa vama.

Umjesto da morate znati sve detalje OWIS dizajnera toka posla, SIMO vas vodi kroz proces. Jednostavno kažete SIMO šta želite, a SIMO dizajnira proces za vas.

Ova integracija nije samo dodavanje nove funkcije. Radi se o fundamentalnoj promeni načina na koji dizajniramo tokove posla. Radi se o tome da proces bude intuitivniji, lakši za korisnika i efikasniji.

Da bismo istinski cijenili moć ove integracije, prođimo kroz primjer. Zamislite OWIS sistem administratora koji želi da dizajnira novi proces. Umjesto da zarone u dizajner toka posla, započinju razgovor sa SIMO-om.

Ono što je izvanredno kod SIMO-a je njegova sposobnost da vodi razgovor. SIMO postavlja administratoru pronicljiva pitanja o toku posla koji želi da dizajnira. Ne radi se samo o prikupljanju informacija, već o tome da razgovor i proces dizajna bude što lakši.

Otkrijte kako SIMO vođen umjetnom inteligencijom revolucionira korisničku podršku i stvara personalizirano iskustvo za kreiranje tokova posla

Obratite pažnju na to kako SIMO komunicira sa korisnikom. Potencijalno složen zadatak pretvara u jednostavan, intuitivan razgovor. Ovo je snaga naše ChatGPT integracije. Ovo je novi način dizajniranja tokova rada u OWIS sistemu.

Nakon razgovora sa SIMO-om, ono što vam preostaje je lijepo dizajniran tok rada, prilagođen vašim specifikacijama. Ovo nije samo dizajn generiran od strane AI, to je dizajn koji je napravljen kroz promišljen razgovor između administratora i SIMO-a.

Konačni dizajn je dokaz snage naše ChatGPT integracije. To je dokaz potencijala AI u pojednostavljivanju složenih zadataka i olakšavanju naših života. Ovo je budućnost dizajna toka posla u OWIS sistemu.

Zaključak

Ova integracija se odnosi na iskorištavanje snage AI kako bi vam uštedilo vrijeme i smanjilo složenost. Radi se o tome da dizajn toka posla bude jednostavan kao razgovor. Nevjerovatno smo uzbuđeni zbog ovog poboljšanja i mogućnosti koje ono otvara.

Previous
Previous

Kako smo riješili složene izazove kreiranja ugovora kroz OWIS

Next
Next

SIMO kaže: Iskorištavanje vještačke inteligencije za personalizovano OWIS iskustvo