Agilni dizajn radnih tokova

Agilni pristup koristan je i u implementaciji

Pojam agilnog razvoja softvera pojavio se otprilike u vrijeme kada se akademska zajednica počela interesovati za ono što su softverski inženjeri radili kako bi sebi olakšali posao. U ovoj iterativnoj metodologiji „malih koraka“, koja za cilj ima pravovremenu realizaciju projekata, provode se opsežne analize, dok je identifikacija problema jasno odvojena od konkretnog razvoja. Od iste boljke pati i dizajn radnih tokova.

Implementatori sistema za upravljanje radnim tokovima najčešće zaziru od implementacije procesa u sistem prije nego što se izvrši kompletna analiza i naprave dopadljivi, komplikovani grafikoni. To dovodi do dugotrajnog procesa analize i dugog čekanja prije nego što se sistem postavi i predstavi krajnjim korisnicima.

Stvar je u tome da je ovakav pristup pogrešan. Bez obzira na to koliko su konsultanti pronicljivi i krajnji korisnici otvoreni, analiza je unaprijed osuđena da bude nepotpuna i neprecizna. Predstavljanje idealne slike procesa umjesto stvarne, količina informacija koja se izgubi u komunikaciji, čak i terminološki nesporazumi - su samo neki od razloga zašto ovaj pristup ne uspijeva.

Važno je odlučiti se za alat koji omogućava da brzo i ugrubo implementiramo koncepte procesa

Kako onda pristupiti dizajnu radnog toka? Agilni razvoj nam ovdje može pomoći. Vodeći se istim principom, važno je odlučiti se za alat koji omogućava da brzo i ugrubo implementiramo koncepte procesa. To bi zauzvrat trebalo rezultirati minimalnim održivim modelom koji krajnjim korisnicima može odmah pružiti neke koristi.

Kada krajnji korisnici uvide prednosti sistema za upravljanje radnim tokovima, bit će više nego sretni da pruže povratne informacije i svoja saznanja u obliku već spremnom za implementaciju. Ključna stvar koju treba imati na umu jeste da krajnjim korisnicima morate nešto ponuditi. U suprotnom se neće upustiti u rad sa polugotovim proizvodom.

Još jedan važan dio slagalice jeste jednostavan i fleksibilan alat za dizajniranje radnih tokova. Morate biti u stanju da oblikujete radne tokove čim dobijete ulazne informacije te da odmah predstavite konkretne rezultate.

Previous
Previous

Sindrom „tabele i emaila“

Next
Next

Kreiranje modela radnog toka: gdje početi