Kreiranje modela radnog toka: gdje početi

Počnite jednostavno i širite opseg.

„Dizajn modela radnog toka“ - ovo zasigurno zvuči kao poduhvat koji se može izvesti isključivo pomoću najsavremenijeg softvera. Tako „tehnička“ formulacija sugeriše zagonetku koja zahtijeva sofisticirane alate i dubinsko poznavanje oblasti, a korisnika često ostavi u strahu pred nepoznatim. Ne treba napominjati da od pomoći nisu ni ezoterični žargon niti nizovi akronima koje su osmislili eksperti. Nejasan i sveobuhvatan izraz „poslovni procesi“ samo doprinosi zabuni.

OWIS nudi moćan, ali jednostavan alat za dizajniranje radnih tokova koji omogućava korisnicima postavljanje procesa bez nepotrebnih viškova

Korisnici ne bi trebali zazirati od modeliranja svojih procesa pomoću jednostavne skice na, recimo, poleđini obične koverte. Trebaju samo pokušati da osmisle tok i uz njega ostave napomene koje opisuju o čemu se radi i šta je čiji zadatak. OWIS koristi svoju „sadržaj-proces-korisnik“ metodologiju. Potrebno je osmisliti od kojih se elemenata tok sastoji, kako teče i ko u njemu šta radi. Naravno, ova početna analiza neće biti dovoljna. U većini sistema se čak neće moći implementirati, barem ne na način da donese konkretne koristi. No, ono u čemu hoće uspjeti jeste da će vam pomoći da bolje razumijete vaše radne tokove i dobro promislite o njima kada sistem bude uspostavljen.

OWIS nudi moćan, ali jednostavan alat za dizajniranje radnih tokova koji omogućava korisnicima postavljanje procesa bez nepotrebnih viškova.

Previous
Previous

Agilni dizajn radnih tokova

Next
Next

Rješavanje problema komunikacije u firmi