Sindrom „tabele i emaila“

Jasan indikator da vam treba sistem za upravljanje procesima

Ponekad kompanija nije pogodna za implementaciju sistema upravljanja radnim tokovima (da, i to je moguće). Njihov poslovni model može biti malo opušteniji i zapravo nemati potrebu za strukturom, jer sve sasvim dobro funkcioniše onako kako jeste. Ponekad, s druge strane, kompanije jednostavno nisu svjesne da bi trebale implementirati sistem upravljanja radnim tokovima. Jedan od jasnih pokazatelja da je neophodan odgovarajući sistem upravljanja radnim tokovima je nešto što često nazivamo „sindromom tabele i emaila“.

Ako postoji tabela koja prati neku vrstu aktivnosti ili struktura foldera sa email klijentom koja opisuje status (završeno, u procesu, na čekanju), to je obično pouzdan pokazatelj da postoje radni tokovi. Iako vrlo moćni i praktični, tabelarni alati i email se za upravljanje radnim tokovima koriste prvenstveno zato što su lako dostupni. Ljudi koriste alate koji im se nađu pri ruci.

Iako to ispočetka može izgledati kao dobra ideja, vrlo brzo sam broj instanci radnog toka koje kruže emailom, ili kojima se upravlja u tabelama, neizbježno počinje predstavljati ogroman problem za navigaciju kroz sistem. Sistemi upravljanja radnim tokovima rješavaju ovaj problem i pružaju okruženje u kojem se radnim tokovima može upravljati na odgovarajući način. Emailovi i tabele, s druge strane, mogu imati korisnu ulogu u analizi radnog toka, jer upućuju na tok i podatke koje treba prikupiti.

Isprobajte OWIS i javite nam je li vam pomogao da eliminišete ovisnost o emailovima i tabelama u upravljanju radnim tokovima.

Previous
Previous

Dobijete email, odgovorite - u čemu je problem? Pa, vremenom će se pojaviti…

Next
Next

Agilni dizajn radnih tokova